Cluj München 1140km

Gânduri clujene din Bavaria

München - Munich - Monaco di Baviera

Twin Peaks: Filmul si serialul pe scurt

 

Twin Peaks: Fire Walk With Me
Nimeni nu e inocent intr-un orasel ca si
Twin Peaks
Filmul poate fi vazut ca si un prolog si/sau epilog pentru serialul realizat anterior de David Lynch si Mark Frost. Filmul incepe cu ancheta agentilor FBI  Chester Desmond (interpretat de Chris Isaak) si Sam Stanley (interpretat de Kiefer Sutherland) legata de asasinarea chelneritei Teresa Banks (Pamela Gidley) dupa schimbul de noapte intr-un mic orasel Deer Meadow, statul  Washington.In momentul in care Desmond gaseste un indiciu misterios in cazul crimei, dispare inexplicabil intr-o parcare unde gaseste inelul care lipsea d epe degetul chelneritei. Filmul se continua apoi un an mai taziu intr-un orasel invecinat, Twin Peaks. Agentul FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) are o presimtire ca crimele vor continua in zona si se indreapta spre Twin Peaks sa investigheze cazul mai departe. Filmul apoi descrie evenimentele petrecute in ultima saptama din viata Laurei Palmer (Sheryl Lee), o adolescenta ciudata, cu diferite probleme psihice si sentimentale, de altfel avand chiar 2 iubiti simultan; a temperamentalui rebel Bobby Briggs (Dana Ashbrook ); a taciturnului James Hurley (James Marshall ) , iubitor de motociclete. Filmul insista pe dependeta de droguri a Laurei Palmer, pe viata ei duplicitara si a relatiei dificile cu tatal ei, Leland Palmer (Ray Wise), posibil schizofrenic. Toate acestea se impletesc intr-o poveste complicata si stranie, care contine si moartea ei violenta, de neexplicat. Ancheta asasinarii Laurei Palmer se desfasoara mai departe in cele 2 sezoane ale serialului.

Filmul a avut un succes nebun in Europa, fiind apreciat la Cannes Film Festival. In SUA, lansat insa mult mai tarziu, la un an dupa suspendarea productiei sezonului 2 a serialului, filmul nu s-a bucurat de succes. Lipsa succesului mai poate fi pusa pe seama faptului ca se adresa si unei audiente restranse, celei care a vizionat serialul. Atmosfera dura, intunecata si lipsa umorului mai pot sa fi influentat negativ succesul filmului in SUA.

Twin Peaks, un orasel aparent linistit, dar plin de mistere
Intamplari straini si personaje misterioase in micutul Twin Peaks

Serialul consta din 2 sezoane, totalizand 29 de episoade. Fiecare episod, cu mici exceptii, se petrece intr-o singura zi. Serialul a adus o noua structura in televiziunea americana, fiecare episod incepand cu o recapitulare a evenimentelor care influenteaza scenariul episodului, continuand apoi cu genericul si muzica stranie, "Falling," cantata de  Julee Cruise. Fiecare episod se termina in suspans, introdus de obicei in ultimele secunde ale episodului. Serialul a aparut tarziu si pe DVD, cu o distanta mare intre cele 2 sezoane.  Serialul incepe cu descoperirea cadavrului Laurei Palmer. Dupa diferite intamplari ciudate, care tes o poveste complexa, cu legaturi spectaculoase intre ele si ale personajelor - un al doilea cadavru a lui Ronette Pulaski; seriful Harry S. Truman; prietena cea mai buna a Laurei, Donna Hayward, care deveni iubita motociclistului James Hurley; psihiatrul Laurei, Lawrence Jacoby; Audrey, fiica celui mai de succes om de afaceri din oras; tatal Leland Palmer si mama Sarah Palmer Laurei; verisoara Laurei, Maddy Ferguson, identica la chip cu Laura, care zapaceste din nou orasul; Shelly Johnson, amanta rebelului Bobby Briggs si sotia camionagiului Leo Johnson care a avut relatii sexuale cu Laura; maiorul Garland Briggs , tatal lui Bobby, ofiter in aviatia militara, implicat in cercetarea spatiului si a padurilor din jurul Twin Peaksului; The Giant, gigantul care ii transmite mesaje criptice lui Cooper in momente critice; MIKE, un spirit care se opune actiunilor malefice ale lui BOB - agentul Cooper reuseste sa descifreze orginile spiritului malefic BOB si sa determina existenta celor 2 locuri mistice,  dintr-o alta dimensiune, White Lodge si Black Lodge, care isi au portile in paduri. Cooper, in paralel cu Windom Earle, un briliant fost partner de al lui Cooper, gasesc intrarea in Black Lodge, locul unde BOB rezida, impreuna cu alte spirite, care au chipul unor personaje existente. BOB consuma spiritul lui Earle, iar Cooper nu mai reuseste sa iasa la timp din acel spatiu, fiind ajuns de dublura sa malefica. Serialul se termina cu Cooper in baia camerei sale de la hotel, Cooper spargand oglinda cu capul si avand in cioburile de la oglinda reflectia lui BOB, semn ca adevaratul Cooper nu a reusit sa iasa din Black Lodge, ci dublura sa malefica, cu spiritul lui BOB inauntru ei. Serialul are un final deschis, lasand loc la multiple interpretari si cu multe semne de intrebare. Finalul oarecum precipitat se datoreaza deciziei ABC de a suspenda serialul, intrucat audienta scazuse dramatic (scenariu complicat, rezolvarea crimei, schimbarea zilelor si orelor de difuzare, etc.). Insa Twin Peaks ramane o capodopera si un serial adulat si dupa aproape 20 de ani. Va recomand vizionarea filmului si apoi a serialului, daca se poate in cateva "maratoane", pentru a avea in memorie intamplarile, dialogurile si personajele din episoade.

Vizionare placuta si sper sa dezlegati impreuna cu agentul Cooper misterele din Twin Peaks!

[Update: toate linkurile sunt in engleza]