Cluj München 1140km

Gânduri clujene din Bavaria

München - Munich - Monaco di Baviera

27. iunie 2008 08:07
by skorpionking
0 Comentarii

Cate una buna: Clujul laudat in spiegel online

27. iunie 2008 08:07 by skorpionking | 0 Comentarii

Auf nach Osten: Das Flair von Transsylvanien [link in germana]. Acesta este titlul unui articol [link in germana] aparut astazi in spiegel online [link in germana], editia online a unuia dintre cele mai serioase si cunoscute reviste saptamanale din Germania. Este un articol care prezinta Clujul [link in engleza] intr-o lumina buna, referindu-se mai ales la universitatile din Cluj si viata studentilor din orasul de sub dealul Feleacului. Articolul nu ofera date noi pentru un clujean, dar pentru nemti este foarte informativ si ceea ce e important, e ca prezinta orasul intr-un context pozitiv. Articolul faca referire la cele 3 nume ale orasului, Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg, la viata cosmopolita a Clujului, la calitatea, ospitalitate si bunul simt al clujenilor (referire la cum saluta barbatii femeile cu "Sarut mâna"). 

Conform articolului, in universitatile clujene programele de student exchange (in special Erasmus [link in engleza], in care studentii straini vin la Cluj, in germana Gaststudenten) sunt inca in faza de pionierat, iar in unversitatile clujene (pe care le numeste perle ale sistemului universitar european, aici facand referire la Universitatea Babes Bolyai si Universitatea Tehnica) studiaza circa 100 000 de studenti, care reprezinta aproape 1/3 din populatia orasului. Chiar si Hasdeul este pomenit de bine. Orasul este prezentat ca unul boem, cu cafenele chic si cladiri frumoase (cele din centru, chiar daca unele ar mai trebui renovate)in care economia explodeaza, unde studentii nu se plictisesc niciodata, iar viata studentilor este una ieftina (oare asa sa fie sau e ieftina pentru un student german?).

Articolul se incheie cu o remarca interesanta: "Die Rumänen meistern ihren Alltag ganz anders als in Deutschland. Es wird viel improvisiert, man ist flexibler, Hauptsache, es funktioniert." Adica romanii nu abordeaza viata de zi cu zi ca si nemtii, se improvizeaza mult, trebuie sa fi flexibil si la sfarsit conteaza ca a functionat :-)