Cluj München 1140km

Gânduri clujene din Bavaria

München - Munich - Monaco di Baviera

4. iunie 2009 13:18
by skorpionking
0 Comentarii

Ce e nou in ASP.NET 4 si Web development in Visual Studio 2010

4. iunie 2009 13:18 by skorpionking | 0 Comentarii

Web-ul este plin deja cu ceea ce va aduce ASP.NET 4.0 dar acest document este unul f bun si aduce multe exemple care pot fi incercate imediat, recomand sa il cititi si sa incercati imediat examplele de acolo!

Mai mult control asupra cum arata ClientID intr-o Web Form

ASP.NET 4.0 aduce o schimbare in felul in care se genereaza id-urile pentru controalele dintr-o forma web, de exemplu se poate ramane la forma veche generata automat ctl09_list45_whatever99 sau poti sa faci ID-ul mai previzibil, mai usor de gasit.  De exemplu, aici avem un ListView (contine elemente ol/li) cu emisiuni TV. Utilizeaza jQuery pentru sortare si asp:ListView are niste atribute noi, cum ar fi ClientIDRowSuffix si ClientIDMode. Lista e populata utilizand o sursa de date de tipul ObjectDataSource si ClientID va fi generat cotinand un sufix luat de la ID-ul obiectului Television. 

Routing (rutarea) si Web Forms

Dupa cum probabil stiti deja, System.Web.Routing joaca un rol semnificativ in ASP.NET MVC si in .NET 3.5 SP1. In .NET 4.0 este si mai usor sa utilizam rutarea chiar si in Web forms. De exemplu:

Aici setez o ruta astef lincat /Products/SomeCategory directeaza spre /Products.aspx, o pagina ASPX web forms. Parametrul Category este RouteParameter si valoarea lui poate fi determinata usor si utilizata. System.Web.UI.Page are acum un parametru RouteData sau se referi direct in markupl ASPX direct prin intermediul la  RouteValues:

sau prin intermediul unui obiect DataSource via <RouteParameter>:

Se pare ca va exista si o extensie de rutare GetUrlForRoute, in Beta 2, ca si una IgnoreRoute. In principiu aceste metod vor face utilizarea rutarii in forme web f usoara. Asta va fi usor si frumos si pentru aplicatii hybrid WebForms/MVC.

AJAX

 AJAX 4 aduce niste chestii dragute, mai ales in parte de Client Template. Este posibil o data-binding bi-directionala, 2 ways, utilizand doar JavaScript. De exemplu, acest template isi ia datele utilizand JSON DataService de la customers.svc. Uitandu-va la JavaScript, remarcati ca se a fost creat un DataContext , 2 DataViews care utilizeaza "customer-template" si elementele HTML din "customer-template"  si creeaza o legatura intre ele.

Apoi prin intermediul evenimentelor live din JQuery datele se pot salva in dataContext. Schimbarile care au fost facute in partea de client sunt marcate automat si apoi trimise inapoi via JSON si comise/persistate. Remarcati source: si target: in apelul $create() de mai sus care stabileste relatia master/Detail dintre customers si customer(singular).

Template-ul client este similar cu cel server, se pot utiliza expresii care sa determine aplicarea conditionala a CSS asupra elementelor HTML:

Acelasi lucru se poate face si declarativ fara a fi nevoie sa se scrie deloc JavaScript. Totul arata astfel:

rezultatul fiind acelasi in ambele cazuri:

 

 AJAX 4.0 poate fi utilizat nu numai Visual Studio 2010 Beta ci si in Visual Studio 2008 cu .NET 3.5 SP1, toate sunt pe CodePlex  ASP.NET 4 Ajax Preview.

Deocamdata ASP.NET MVC nu e inclus in VS2010 Beta 1, dar va fi inclus in versiunea finala. Phil explica pe blogul sau de ce.

O sursa foarte buna de informatii e si blogul lui Scott Hanselman.

Happy programming!