Cluj München 1140km

Gânduri clujene din Bavaria

München - Munich - Monaco di Baviera

10. iulie 2010 17:29
by skorpionking
0 Comentarii

Din nou despre tigani in presa din Germania - faz.net scrie despre spalatorii de parbrize din Berlin

10. iulie 2010 17:29 by skorpionking | 0 Comentarii

Spala si intinde-o - Wisch und weg - asa se intituleaza un articol din cunoscutul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ. Nimic deosebit, e un fapt cunoscut ca tiganii din Romania vin peste vara in Berlin si spala parbrizele la intersectii, fiind tolerati de autoritati atata vreme cat oamenii nu se plang. Unii le dau bani din mila, altii nu ii platesc si ii injura, chestii cunoscute. Unii tigani fac scandal daca nu sunt platiti, sunt agresivi, altii stau pe fundul lor. An de an, hoardele de tigani ocupa intersectiile din Berlin. Spala parbrize, dorm pe unde apuca si banii iau calea Romaniei.

Chestia interesanta si nasoala e un pasaj din articol, in care un anume Hamze Bytyci, presedintele asociatiei Clubul Sinti si Rromi "Amaro Drom" care spune ca acesti tigani parasesc tara lor de origine din cauza discriminarii, ingradirilor la care sunt supusi de catre societate si ca acolo nu pot avea o existenta sigura, egala si demna. In original: "Die Menschen verlassen ihr Land, da sie aufgrund von Ausgrenzung und Diskriminierung keine Existenzmöglichkeit in Sicherheit und Würde für sich sehen". Domnul mai precizeaza ca asta o fac nu numai tiganii din Romania, ci in general tiganii care sunt discriminati in estul Europei: "Das geht vielen osteuropäischen Roma so, nicht nur den rumänischen."

Bine domnule, unde sunt tiganii discriminati in Romania, ca daca ii dai una unuia de te fura pe strada se plange ca te da in judecata la tribunalul de la Haga?! Intre timp tiganii au mai multe drepturi decat romanii, aruncand in fata la orice chestie ce nu le convine poezia discriminarii. Eu nu am nimic cu tiganii, dar respectul trebuie sa il castigi. Interesanta parerea unora despre tigani. Eu zic sa mai vina inca vreo cateva mii din Romania si Germania nu va mai avea parerea asta despre rromi cu discriminarea. Va cunoaste adevarata lor fara.

Articolul in limba germana se gaseste aici  si poate fi tradus integral in romana folosind Traduce Instant - Traduceri online gratis in timp real in peste 50 de limbi.