Cluj München 1140km

Gânduri clujene din Bavaria

München - Munich - Monaco di Baviera

5. iunie 2008 20:50
by skorpionking
0 Comentarii

Socata

5. iunie 2008 20:50 by skorpionking | 0 Comentarii

Cam de o saptamana a inflorit socul aici. Am remarcat ca in München exista foarte mult soc, in parcuri, pe strada, in garduri vii, peste tot e plin de soc, mirosul te izbeste. Plecat fiind saptamana asta in Mainz, am remarcat si acolo ca e la fel de mult soc. Pe drum, pe marginea autostrazilor, la fel, plin de soc inflorit. Am intrebat un coleg german ce e cu atata soc si mi-a zis ca nemtii, pe langa sucul de soc, fac si sirop si marmelada. Wow! Asa ca deja salivez dupa socata, tin minte pe vremea lui Ceasca cum mama ne facea socata, ce greu era de gasit la Cluj soc, numai prin afara orasului, pe la padure. Oare de ce e asa de mult soc aici si atat de putin la Cluj?

 

Flori de soc  Sirop de soc (din boabe?)
  
Marmelada sau dulceata de soc, din boabe  Boabe de soc

In fine, fug sa culeg niste flori de soc, sa imi fac socata :-) daca vi se face pofta, cateva retete aici si aici.

[Update: tocmai am cules o punga de flori de soc si mi-am facut 8 litri de socata! flori de soc, zahar, lamai ... mai trebuie doar rabdare sa se faca socata, in cateva zile o sa ma delectez cu socata rece de la frigider. Reteta mea:

  • 8 litri apa
  • 1 kg zahar
  • 4 lamai
  • 1 lingura cu varf de sare de lamaie
  • 10 - 12 flori mari de soc, fara codite
  • Prepare: se taie coditele de la florile de soc, atentie sa nu scuturatie polenul de pe flori, ca polenul da aroma. se pune zaharul in apa, florile, lamaile se curata de coaja si se storc bine apoi se pun si ele in apa, se pun florile de soc in apa. Se amesteca bine si se pun la cald si soare la fermentat (intr-un borcan sau oala mare, acoperit). Se amesteca regulat, de 2 - 3 ori pe zi si in functie de cat e de cald si soare, socata e gata in 3 - 5 zile. Se strecoara si se pune in sticle la rece. Iar apoi se savureaza :-) ] 

[Update: socata a iesit excelenta]

Reteta pentru lichior de soc se gaseste aici.

Reteta pentru marmelada de soc se gaseste aici.

Reteta pentru sirop de soc se gaseste aici.